RAPHANUSL. - TURP
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya çokyıllık otlar (yumrulu kazık köklü), lirat-az teleksi yapraklı ve sert beyaz tüylerden oluşan tüy örtülü. Çanak dik; iç çanakyapraklar hafifçe kesecikli. Taç yapraklar genişçe tersyumurtamsı, uzun tırnaklı, genellikle belirgin damarlı. Orta bal bezeleri yarı-küremsi. Yumurtalık 2-uzuvlu, 2−20-tohumtaslaklı; sitigma küçük, top başlı. Meyve 2-uzuvlu, dar tohumsuz gagalı; alt bölme çok belirgin değil, sap gibi; üst bölme silindirik ve olgunlukta kendiliğinden çatlamayan veya tohumlar arasında sıkışık ve daha sonra 1 tohumlu bölmeler içinde kırılan. Çenekler uzunlamasına katlanmış.
Kaynak:
Hedge IC (1965). Raphanus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 269.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya ikiyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “turp” ismiyle bilinir ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, dünya üzerinde her yerde bulunabilir. Dünyada 4 türü ve ülkemizde 2 türü (6 takson) bulunur. Kültür turpunun (Raphanus sativus L.) genç yaprakları ve yeraltı şişkin kökleri uzun zamandan beri bir gıda ürünü olarak yetiştirilmişlerdir, fakat aynı zamanda çeşitli tıbbi etkileri de vardır. Bazı türler (özellikle kültür turpu), antibakteriyel ve antifungal özellikleri olan “raphanin” adlı bir kimyasal madde içerir. Ayrıca tümör engelleyici aktivite de gösterirler.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Raphanus, Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Raphanus/ Erişim Tarihi: 28.12.2015.
Anonim 3 (2018). http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/r/raphanus-sativus=radish.php, Erişim Tarihi: 31.03.2018.
Pérez Gutiérrez RM, Lule Perez R (2004). Raphanus sativus (Radish): Their Chemistry and Biology. TheScientificWorldJOURNAL: 4: 811–837.
Mutlu B (2012). Raphanus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 292−293.