Pyracantha coccinea M. Roem. Ateşdikeni

Pyracantha coccinea M. Roem. - Ateşdikeni

Bilimsel Betim:

Çalı, 3 m yüksekliğe kadar; genç sürgünler gri-havlı; dikenler yapraksız. Yapraklar mızraksı, eliptik veya tersyumurtamsı-eliptik, 2−4(−5) × 1−1,5(−2) cm, kütdişli-testeredişli, altta havlı, özellikle gençken, veya tamamen tüysüz; yaprak sapları 5−10 mm. Yalancı şemsiye çok-çiçekli. Çiçekler 8 mm çapa kadar; çiçek sapları 5 mm. Meyve küremsi, 5−7 mm çapında, kırmızı veya nadiren sarı veya turuncu.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kireçtaşı yamaçlar, kum tepeleri, orman açıklıkları ve çalılıklarda, 30−1800 m.

 

Kaynak:

Browicz K (1972). Pyracantha coccinea M. J. Roemer, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 133.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ateşdikeni” ismiyle bilinen bu tür, Güney Avrupa ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere ve kırmızı renkli meyvelere sahip, 3 metreye kadar boylanabilen, dikenli bir çalıdır. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve kireçtaşı yamaçları, kum tepeleri, orman açıklıkları ve çalılıklarda yetişir. Süs bitkisi olarak çok yaygın kullanılır. Yenilebilir meyveleri jöle, marmelat ve sos yapımında kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Pyracantha_coccinea /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.

Anonim 2(2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Pyracantha+coccinea /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.

Aslan S (2012) Pyracantha M. Roem., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.