Prunella laciniata(L.) L. Bodur Fesleğen

Prunella laciniata(L.) L. - Bodur Fesleğen

Bilimsel Betim:

Genellikle Prunella vulgaris L.’den daha kısa, dar yapraklı, daha bol tüylü, üstte genellikle ± derin az teleksi ya da lirat; çanağın üst dudağı bariz dişli, yan ve orta dişler arasındaki açı (körfez) daha derin çentikli; taç daha büyük, 12−16 mm, kremsi-beyaz, nadiren leylak veya soluk mavi-menekşe. Fındıkçıklar daha büyük, 2,5 × 1,5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Geniş yapraklı ve iğne yapraklı orman, çayırlar, tarlalar vs., 0−1800 m.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1982). Prunella laciniata (L.) L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 296.

Halk Betimi:

Ülkemizde “bodur fesleğen” olarak bilinen bu tür, Kuzey Afrika, Avrupa ve Güneybatı Asya’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz, nadiren leylak veya soluk mavi-leylak renkte çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve geniş yapraklı ve ibre yapraklı ormanlar, çayırlar ve tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=7861/, Erişim Tarihi: 16.02.2016.

Dirmenci T (2012). Prunella L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 574.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.