PRUNELLAL. - ACIFESLEĞEN
Bilimsel Betim:
Çokyıllık otlar. Yapraklar dümdüz, dişli, az teleksi loplu ilâ derin teleksiye kadar. Çiçekdurumu yoğun yumurtamsı veya dikdörtgensi tepede başak halinde; yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) genellikle 6-çiçekli. Bırakteler neredeyse dairesel, yaprak gibi değil; bırakteoller yok. Çanak tüpsü-çansı, 2-dudaklı, 10-damarlı veya ağsı damarlanmalı, meyvede ± kapalı, üst dudak 3-dişli, alt dudak ortaya doğru 2 mızraksı loba bölünmüş. Taç 2-dudaklı, çanaktan taşkın, boğazda halka tüylü; üst dudak dik, içbükey-külahlı, dümdüz; alt dudak 3-loplu, orta lop içbükey, dişli. Sitamenler 4, taşkın, alttaki çift daha uzun; filamentler uçta bölünmüş, bir dalı 2 divergent (birbirinden uzaklaşan) anter tekası taşır, diğeri daha kısalmış ± kıvrık bizsi tırnaklı. Sitilus eşit şekilde dallanmış. Fındıkçıklar yumurtamsı ilâ eliptiğe kadar, tabanı sivri beyaz karunkulalı, ucu küt.
Kaynak:
Edmondson JR (1982). Prunella L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 295.
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “acıfesleğen” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 13 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 4 türü (4 takson) bulunur. Acıfesleğenin tüm bölümleri kesikler ve iltihapların tedavisi için kullanılır. Bazı türleri ise bitkisel içecekler ve salatalarda kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Prunella_(plant), Erişim Tarihi: 16.02.2016.
Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/prunella/, Erişim Tarihi: 16.02.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Prunella/, Erişim Tarihi: 16.02.2016.
Dirmenci T (2012). Prunella L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 574.