PRUNELLAL.ACIFESLEĞEN

TÜRLER

PRUNELLAL. - ACIFESLEĞEN

Bilimsel Betim:

Çokyıllık otlar. Yapraklar dümdüz, dişli, az teleksi loplu ilâ derin teleksiye kadar. Çiçekdurumu yoğun yumurtamsı veya dikdörtgensi tepede başak halinde; yalancı çevrel çiçekdurumları (vertisillasterler) genellikle 6-çiçekli. Bırakteler neredeyse dairesel, yaprak gibi değil; bırakteoller yok. Çanak tüpsü-çansı, 2-dudaklı, 10-damarlı veya ağsı damarlanmalı, meyvede ± kapalı, üst dudak 3-dişli, alt dudak ortaya doğru 2 mızraksı loba bölünmüş. Taç 2-dudaklı, çanaktan taşkın, boğazda halka tüylü; üst dudak dik, içbükey-külahlı, dümdüz; alt dudak 3-loplu, orta lop içbükey, dişli. Sitamenler 4, taşkın, alttaki çift daha uzun; filamentler uçta bölünmüş, bir dalı 2 divergent (birbirinden uzaklaşan) anter tekası taşır, diğeri daha kısalmış ± kıvrık bizsi tırnaklı. Sitilus eşit şekilde dallanmış. Fındıkçıklar yumurtamsı ilâ eliptiğe kadar, tabanı sivri beyaz karunkulalı, ucu küt.

 

Kaynak:

Edmondson JR (1982). Prunella L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 295.

Halk Betimi:

Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “acıfesleğen” ismiyle bilinir ve Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada 13 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 4 türü (4 takson) bulunur. Acıfesleğenin tüm bölümleri kesikler ve iltihapların tedavisi için kullanılır. Bazı türleri ise bitkisel içecekler ve salatalarda kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Prunella_(plant), Erişim Tarihi: 16.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/prunella/, Erişim Tarihi: 16.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Lamiaceae/Prunella/, Erişim Tarihi: 16.02.2016.

Dirmenci T (2012). Prunella L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 574.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.