Platanthera chlorantha(Custer) Rchb. - Çarpık Salep
Bilimsel Betim:
Bitkiler normalde Platanthera bifolia (L.) Rich.’e göre daha gürbüzdür. Gövde yukarıda kabarık çizgili; 2(–4) taban yaprakları neredeyse karşılıklı. Başak gevşek, çok çiçekli. Çiçekler yeşilimsi-beyaz, az kokulu. Yan çanakyapraklar yamuk yumurtamsı-mızraksı, 13 mm’ye kadar; sırt çanakyaprak üçgensi-yüreksi, yaklaşık 8 × 8 mm, sütun (kolumn) üzerinde kalkan oluşturmuş. Taçyapraklar şeritsi-mızraksı. Dudak hafifçe içe doğru kıvrık, koyu yeşilimsi, 11–15(–l8) mm. Mahmuz ipliksi, tepeye doğru hafifçe şişmiş, 40 mm’ye kadar. Sütun (kolumn) kısa, geniş, yapışkan tablalar (viskidiya) büyük, dairesel.
Çiçeklenme zamanı: Haziran–Temmuz
Habitat (yaşam ortamı): Yaprakdöken ve iğne yapraklı ormanlar, çayırlar, özellikle orman kenarlarında, 0–2200 m.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Platanthera chlorantha (Custer) Reichb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 474.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çarpık salep” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Fas ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Çokyıllık otsu bir bitki olup yeşilimsi-beyaz çiçekleri bulunur, taç ve çanak yapraklarında vanilya kokusu vardır. Çarpık salep ormanlarda, çalılıklarda ve kireçli çayırlıklarda bulunur.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Platanthera_chlorantha, Erişim Tarihi: 08.05.2017.
Güler N (2012). Platanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 650.