Platanthera chlorantha(Custer) Rchb. Çarpık Salep

Platanthera chlorantha(Custer) Rchb. - Çarpık Salep

Bilimsel Betim:

Bitkiler normalde Platanthera bifolia (L.) Rich.’e göre daha gürbüzdür. Gövde yukarıda kabarık çizgili; 2(–4) taban yaprakları neredeyse karşılıklı. Başak gevşek, çok çiçekli. Çiçekler yeşilimsi-beyaz, az kokulu. Yan çanakyapraklar yamuk yumurtamsı-mızraksı, 13 mm’ye kadar; sırt çanakyaprak üçgensi-yüreksi, yaklaşık 8 × 8 mm, sütun (kolumn) üzerinde kalkan oluşturmuş. Taçyapraklar şeritsi-mızraksı. Dudak hafifçe içe doğru kıvrık, koyu yeşilimsi, 11–15(–l8) mm. Mahmuz ipliksi, tepeye doğru hafifçe şişmiş, 40 mm’ye kadar. Sütun (kolumn) kısa, geniş, yapışkan tablalar (viskidiya) büyük, dairesel.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran–Temmuz

Habitat (yaşam ortamı): Yaprakdöken ve iğne yapraklı ormanlar, çayırlar, özellikle orman kenarlarında, 0–2200 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Platanthera chlorantha (Custer) Reichb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 474.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çarpık salep” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Fas ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Çokyıllık otsu bir bitki olup yeşilimsi-beyaz çiçekleri bulunur, taç ve çanak yapraklarında vanilya kokusu vardır. Çarpık salep ormanlarda, çalılıklarda ve kireçli çayırlıklarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Platanthera_chlorantha, Erişim Tarihi: 08.05.2017.

Güler N (2012). Platanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 650.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.