PLATANTHERARich. - SÜMBÜL SALEBİ
Bilimsel Betim:
Yumrular bölünmemiş, mekiksi, daralan. Gövde tabanda 2(−3) büyük yapraklı. Başak silindirik, genellikle gevşek, beyaz veya soluk yeşil çiçekli. Yan çanakyapraklar yayık, sırttakiler dik, genişlemiş, taçyapraklarla yakınsak ve gevşek bir miğfer oluşturmuş, sütun (kolumn) üzerine bükülmüş. Dudak dümdüz, şerit benzeri ya da dilsi, uzun nahif mahmuzlu. Sütun (kolumn) kısa; anter hücreleri paralel ya da aşağıya doğru birbirinden uzaklaşmış; polen kütlesi (poliniya) kısa sap ile yapışkan tablalara bağlı; kese (kesecik: bursikula) yok. Yumurtalık silindirik-mekiksi, uç kısmına doğru kıvrık, sapsız, 15(−20) mm’ye kadar, burulmuş, tüysüz.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Platanthera L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 473.
Halk Betimi:
Ülkemizde “sümbül salebi” olarak bilinen bu cins, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’nın ılıman bölgelerinde yayılış gösterir, birkaç türü ise tropik habitatlarda bulunur. Dünyada yaklaşık 152 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 4 türü (4 takson) bulunur. Turuncu, mor, beyaz, yeşil veya sarı renkte çiçekleri olan çokyıllık otsu bitkilerdir. Çok çeşitli habitatlarda yetişen bu bitkiler; ormanlık alanlardan açık alanlara ve bataklıklar gibi nemli alanlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). http://goorchids.northamericanorchidcenter.org/genus/platanthera//, Erişim Tarihi: 09.07.2017.
Anonim 2 (2017) http://www.bizimbitkiler.org.tr/v2/turkce.php /, Erişim Tarihi: 09.07.2017
Anonim 3 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Platanthera//, Erişim Tarihi: 09.07.2017
Güler N (2012). Platanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 650.