Pilosella piloselloides (Vill.) Sojâk Daz Tırnakotu

Pilosella piloselloides (Vill.) Sojâk - Daz Tırnakotu

Bilimsel Betim:

Sitolonlar yok, veya mevcutsa nahif. Rozet yapraklar 15−120 × 3−13 mm, şeritsi, dar eliptik veya tersmızraksı, küt veya sivri, ± mumlu, tüysüz veya çok uzun ve neredeyse sert basit salgısız tüylü. Çiçekli gövdeler 15−50 cm, tüysüz veya arasıra salgılı veya basit salgısız tüylü, (0−)2−6(−10) yapraklı rozet şeklinde ve sıklıkla ± gövdeyi saran. Çiçekdurumu gevşek; kapitulum 3−50; çiçekdurumu sapları tüysüz veya birkaç yıldızsı ve az veya çok salgılı veya basit salgısız tüylü. Filariler 5−7 × 0,5−0,75 mm, şeritsi ilâ şeritsi-mızraksıya kadar, küt veya sivri, 0 ilâ çok sayıda salgılı tüylü, 0 ilâ çok sayıda basit salgısız tüylü ve bazen birkaç yıldızsı tüylü. Dilcikler sarı, bazen dış yüzünde mor çizgili.

 

subsp. magyarica (Peter) S.Braut. & Greuter

İnvolukrum çok sayıda basit salgısız tüylü, az sayıda salgılı tüylere sahip veya değil.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): çam (Pinus L.), meşe (Quercus L.) and kayın (Fagus L.) orman açıklıkları, meralar, bozkırlar ve döküntü taşlık yamaçlar, 100-2300 m.

 

Kaynak:

Sell PD & West C (1975). Pilosella piloselloides (Vill.) Sojâk, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 753.

Halk Betimi:

Ülkemizde “daz tırnakotu” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Balkanlar, Türkiye, Kafkasya, Kuzey İran, Suriye ve Lübnan’da doğal olarak yetişir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Ağustos ayları arasında çiçek açar ve çam (Pinus L.), meşe (Quercus L.) and kayın (Fagus L.) orman açıklıkları, meralar, bozkırlar ve döküntü taşlık yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5875/, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Çoşkunçelebi K (2012). Pilosella Vaill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 187–190.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.