PILOSELLA Vaill. - TIRNAKOTU
Bilimsel Betim:
Çokyıllık, ± tüylü, otsu bitkiler, yatay veya yamuk rizomlu, eksenlerden çıkan kalıcı rozet şeklinde yatık yapraklı, veya çoğunlukla yeraltı pullu sitolonlar gelişmiş. Tüy örtüsü basit (salgılı veya salgısız) ve yıldızsı tüylü. Gövdeler (1−) birkaç ilâ çok sayıda, her biri 1−çok sayıda kapitulumlu. Yapraklar dümdüz veya hafifce dişçikli, belirgin saplar yok, sıklıkla tamamı tabanda; gövdede mevcutsa genellikle küçük. Kapitulum homogam, dilsi. İnvolukrum ± çansı; filariler çok serili, kiremitvari. Çiçek tablası yassı, çukurcuklu, çukurcukların kenarları kısa dişli; pulsuz (paleasız). Dilcikler sarı, dıştakiler bazen dış yüzeyinde kırmızı çizgili, tüysüz. Kapçıklar (meyveler) 2,5 mm’ye kadar, tek şekilli, silindirik, 10-damarlı, her damar kütdişçikli kesik bir uç oluşturacak şekilde kısa çıkıntılı; sorguç tüyleri 1 seride ve birkaçı diğerlerinden daha kısa, az pürüzlü ilâ kısa sakallıya kadar, kirli beyaz ilâ soluk kahverengiye kadar.
Kaynak:
Sell PD & West C (1975). Pilosella Hill, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 747
Halk Betimi:
Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “tırnakotu” ismiyle bilinir ve Avrupa’da ılıman ve yarı arktik bölgelerden Batı Asya’ya kadar yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 217 türü ve ülkemizde 35 türü (41 takson) bulunur. Bitkilerin toprak yüzeyinde rozet şeklinde kalıcı yaprakları ve sarı renkte çiçekleri bulunur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Pilosella/, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Pilosella//, Erişim Tarihi: 21.01.2016.
Çoşkunçelebi K (2012). Pilosella Vaill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 187–190.