Pastinaca sativaL. subsp. urens Čelak. - Şeker Havucu
Bilimsel Betim:
Dik, uzun kıvrımlı havlı ikiyıllık, kökgövde kalın, gövdeler 20−100 cm, silindirik. Yapraklar 1-teleksi, 10−30 cm; yaprakçıklar 2−6-çift, yumurtamsı, 3−10 cm, dişli, üst taraf seyrek tüylü, alt taraf daha yoğun; terminal yaprakçık genellikle dairesel, genişlemiş. Şemsiyeler terminal ve koltuksal, genellikle 5−7-kollu; bırakteler ve bırakteoller 0−2, düşücü. Taç yapraklar sarı renkli, tüysüz. Meyve 5−7 × yaklaşık 4 mm, genişçe yumurtamsı, tüysüz; kanatçık yaklaşık 0,5 mm genişliğinde.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Nemli yerler, özellikle ekili araziler, fındık (Corylus L.) çalılıkları, vs., 0−1500 m.
Kaynak:
Chamberlain DF (1972). Pastinaca sativa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 481.
Halk Betimi:
Ülkemizde “şeker havucu”olarak bilinen bu bitki Türkiye, Avrupa, Kafkasya ve Lübnan’da doğal olarak yetişir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve nemli yerler, özellikle ekili araziler ve fındık çalılıklarında yetişir. Kökü sebze olarak tüketilir ve havuç ve maydanoza yakın bir bitkidir. Pişirdikten sonra şeker gibi tada sahiptir. Mineral ve özellikle B-grup vitaminler ile C vitamini bakımından oldukça zengindir. Potansiyel olarak antikanser, iltihap sökücü ve antifungal özelliklere sahip bazı antioksidanlar içerir.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Parsnip, Erişim Tarihi: 20.12.2015.
Menemen Y (2012). Pastinaca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 71.