PASTINACA L. - KELEMENKEŞİR
Bilimsel Betim:
Tüysüz veya kıllı ikiyıllıklar veya çokyıllıklar; kökgövde kalın veya ince; lifli yaka yok. Taban ve alt yapraklar 1−2-teleksi, en uçtaki segmentler basit veya derin teleksi. Gövdenin üst yaprakları çok fazla indirgenmiş. Şemsiyeler terminal veya koltuksal, 3−30-kollu. Bırakteler ve bırakteoller yok, 1−2, düşücü veya 1−7, kalıcı, şeritsi ilâ mızraksıya kadar. Çanak yapraklar yok. Taç yapraklar beyazımsı-kırmızı ilâ sarıya kadar, eşit. Meyve ± dairesel ilâ tersyumurtamsıya kadar, sırttan güçlü yassılaşmış, tüysüz ilâ kıllıya kadar; sırtsal kabarık çizgiler belirgin, kanatsız; lateral kabarık çizgiler dar kanatlı, kalınlaşmamış; vadicikler (valekulalar) 1-yağ kanallı, yağ kanalları geniş.
Kaynak:
Chamberlain DF (1972). Pastinaca L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 481.
Halk Betimi:
İkiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kelemenkeşir” ismiyle bilinir. Dünyada 5 türü ve ülkemizde 1 türü (1 takson) bulunur. Ekonomik açından büyük öneme sahip “şeker havucu (Pastinaca sativa)” bu cinsin en önemli türüdür. Beyazımsı-kırmızı renkten sarı renge kadar değişiklik gösteren çiçeklere sahiptir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Pastinaca, Erişim Tarihi: 20.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.bizimbitkiler.org.tr/v2/turkce.php, Erişim Tarihi: 20.12.2015.
Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Apiaceae/Pastinaca/, Accessed date: 20.12.2015.
Menemen Y (2012). Pastinaca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 71.