Ornithogalum fimbriatum Willd. Kirpisakal

Ornithogalum fimbriatum Willd. - Kirpisakal

Bilimsel Betim:

Sıkapoz körelmiş ya da çok kısa, en fazla 7 cm, varsa genellikle cılız tüylü. Yapraklar bir kaç tane, sıkapozu aşan, 3−5 mm genişliğinde, alt yüzeyi cılız tüylü (ve bazen üst yüzeyi), üst yüzeyinde beyaz şerit yok; kenarları kirpikli. Salkım yalancı şemsiye, 4−8 çiçekli. Çiçek örtüsü segmentleri 11−14 mm, içte beyaz ve dışta beyaz ve yeşil şeritli. Meyve sapları keskin şekilde geriye kıvrık, biraz tabanda kalınlaşmış, alttakiler 10−20 mm. Kapsül dar kanatlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Yamaçlar, çayırlıklar, makiler, 0−700 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1984). Ornithogalum fimbriatum Willd., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 238.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kirpisakal” olarak bilinen bu tür, Balkanlarda ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Kısa boylu bir bitki olup ve bilimsel ismindeki “fimbriatum” kelimesi onun tüylü yapraklarını tasvir eder. Beyaz renkteki çiçekleri yer seviyesindedir ve kışın sonlarına doğru ve erken baharda açar. Genellikle yamaçlarda, çayırlıklarda ve makilerde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9073, Accessed date: 24.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/MediterraneanOrnithogalum/, Accessed date: 24.02.2016.

Uysal T (2012). Ornithogalum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 100–104.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.