Neottia nidus-avis(L.) Rich. Asalak salep

Neottia nidus-avis(L.) Rich. - Asalak salep

Bilimsel Betim:

Bitki 20–40 cm. Gövde kalın, yoğun bir şekilde kahverengimsi kınlı pullarla sarılmış; pullar küt, 3–5 cm. Salkım oldukça yoğun, fakat aşağıda oldukça gevşek, 20–30-çiçekli. Bırakteler mızraksı, sipsivri, yumurtalık kadar uzun. Çanakyapraklar ve taçyapraklar yumurtamsı, küt, açık külah şeklinde yakınlaşan, yaklaşık 10–12 mm çapında. Dudak sarkık, ± geriye kıvrık, çiçek örtüsünün iki katı kadar uzun, alt kısım hafifçe içbükey, uçta 2 yuvarlak, orak şeklinde uzaklaşmış yan loplu. 

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran–Temmuz

Habitat (yaşam ortamı): Özellikle gölgeli kayın (Fagus L.) ormanları, 250–1950 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Neottia nidus-avis (L.) L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 456.

Halk Betimi:

Ülkemizde “asalak salep” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Cezayir, Tunus, Batı Sibirya, Kafkasya, İran ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Fotosentetik olmayan bu parazitik orkide türünün sarımsı-açık kahverengi çiçekleri bulunur. Asalak salep gölgeli ormanlık alanlarda, özellikle kayın ormanlarında bulunur. Haziran ilâ Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Neottia_nidus-avis, Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/birds-nest-orchid, Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Güler N (2012). Neottia Guett., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.