NEOTTIAJacq.ASALAK SALEP

TÜRLER

NEOTTIAJacq. - ASALAK SALEP

Bilimsel Betim:

Kuvvetli çokyıllık yapraksız kahverengimsi saprofit klorofil taşımayan bitkiler. Rizom sürünücü, kısa, kuş yuvasına benzeyen kesif bir etli kök kümesi. Gövde genellikle tek. Salkım yoğun, çiçekler çok sayıda, alttakiler kısa buruk çiçek saplı. Çanakyapraklar ve taçyapraklar ± aynı. Dudak 2-loplu, mahmuzsuz. Sütun (kolumn) nispeten kısa; rostellum (küçük gaga) hassas yapışkan tablalı (viskidiyum); polen kütlesi (poliniya) 2, iki parçalı, serbest. Yumurtalık silindirik-yumurtamsı, düz, salgılı; çiçek sapları buruk (üsttekiler neredeyse sapsız).

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Neottia Guettard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 456.

Halk Betimi:

Ülkemizde “asalak salep” olarak bilinen bu cins Avrupa, Türkiye, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 64 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 1 türü (1 takson) bulunur. Fotosentez (özümleme) yapamayan parazitik küçük karasal orkidelerden oluşam bu cins yeşil, sarı, kahverengi veya kırmızı ila mor rengine kadar tonlarda çiçeklere sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Neottia, Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Neottia/, Erişim Tarihi: 09.05.2017.

Güler N (2012). Neottia Guett., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.