Neotinea tridentata(Scop.) R.M.Bateman, Pridgeon & M.W.Chase (= Orchis tridentata Scrop.) - Katranalacası
Bilimsel Betim:
Bitki 15–45 cm, tabana yakın yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar 3–4 yapraklı, yukarıda az sayıda gövdeyi saran kınlı. Başak küremsi ilâ yumurtamsıya kadar, ± yoğun çiçekli, çiçekler gül rengi. Çanakyapraklar yakınlaşan, sipsivri, koyu kırmızı damarlı. Dudak beyazımsı-gül renkte ve koyu mor noktalı, siğilli, 3-loplu; yan loplar orak şeklinde yukarı doğru yönelmiş, kesik, dişli; orta lop yan lopları aşar, kamamsı, derin olmayan çentikli veya birbirinden uzaklaşan dişçikli iki loplu, bazen arasında bir minik dişli. Mahmuz silindirik, yumurtalıkdan daha kısa, aşağı doğru.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): çimenlikler, maki, çalılıklar, 0−1600 m.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Orchis tridentata Scrop., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 519.
Halk Betimi:
Ülkemizde “katranalacası” ismiyle bilinen bu tür, Güney Avrupa'da İspanya’dan Türkiye'ye ve Lübnan'a kadar, kuzeye doğru Kırım, Polonya ve Almanya'ya kadar yayılış gösterir. Yumrulu çokyıllık bitkiler olup boyları 45 cm’ye kadar uzar ve gülrengi çiçeklere sahiptir. Katranalacası çimenlik yerler, ormanlık alanlar, çalılıklar ve makide görülür ve Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Neotinea_tridentata/, Accessed date: 09.07.2017.
Güler N (2012). Orchis Tourn. ex L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 645–650.