NEOTINEARchb.f.BENLİ ÇAMSALEBİ

TÜRLER

NEOTINEARchb.f. - BENLİ ÇAMSALEBİ

Bilimsel Betim:

Tabanda 2–3 yeşil yapraklı ve dümdüz yumrulara sahip küçük çokyıllık bitkiler. Başak silindirik, çok yoğun, sıklıkla hafifçe buruk. Çiçekler küçük, sapsız. Çanakyapraklar ve taçyapraklar kapalı bir külah şeklinde. Dudak 3-loplu, mahmuzlu. Sütun (kolumn) kısa, 2 büyük yan sitigmalı, altta birleşik. Anter belirgin, polen kütlesi (poliniya) 2, herbiri kısa sapla bir yapışkan tablaya (viskidiyum) bağlı, her iki beze tek bir keseyle (kesecik: bursikula) örtülü. Yumurtalık silindirik-mekiksi, sapsız, buruk, tüysüz. – Monotipik.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Neotinea Reichb. fil., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 512.

Halk Betimi:

Ülkemizde “benli çamsalebi” ismiyle bilinen bu cins Avrupa’nın çoğu yerinde, Akdeniz bölgesi, doğu Atlantik adaları, Kanarya adalarından Madeira ve İrlanda’ya ve doğuda İran’a ve Batı Sibirya’ya kadar doğal olarak yayılış gösterir. 2–3 yapraklı ve küçük benekli beyaz veya pembe çiçekli yumrulu çokyıllık orkidelerdir. Dünyada yaklaşık 5 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Neotinea /, Erişim Tarihi: 09.07.2017.

Anonim 2 (2017) http://www.bizimbitkiler.org.tr/v2/turkce.php /, Erişim Tarihi: 09.07.2017

Anonim 3 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Neotinea /, Erişim Tarihi: 09.07.2017

Güler N (2012). Neotinea Rchb.f., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 638.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.