Moenchia mantica (L.) Bartl. Dördüzotu

Moenchia mantica (L.) Bartl. - Dördüzotu

Bilimsel Betim:

Gövdeler yükseliciden dike doğru, sıkça dallı, 10−30 cm. Yapraklar mızraksı ilâ çok dar eliptik-mızraksıya kadar, sivri. Çiçekdurumu genellikle çok-çiçekli. Bırakteller geniş kuruzarsı kenarlı. Taç yapraklar çanak yapraklardan neredeyse 2 kat daha uzun, mavi veya beyaz. Stamen 10. Kapsül yumurtamsı, eşit veya çanak yapraklardan uzun.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Bayırlar, çayırlıklar, yamaçlar, 01200 m.

 

subsp. mantica

Taç yapraklar beyaz; kapsül ± çanak yapraklarla eşit.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Moenchia mantica (L.) Bartl., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 88.

Halk Betimi:

Ülkemizde “dördüzotu” olarak bilinen bu tür, Türkiye, İtalya, Balkanlar, Orta Avrupa ve Romanya’da doğal olarak yetişir. Beyaz veya mavi çiçekli, 30 cm’ye kadar uzayabilen, tekyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Haziran ayları arasında çiçeklenir ve genellikle kıyılarda, yamaçlarda ve meralarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=1359, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Keskin, M. (2012). Moenchia. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 348–349.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.