MOENCHIA Ehrh. DÖRDÜZOTU

TÜRLER

MOENCHIA Ehrh. - DÖRDÜZOTU

Bilimsel Betim:

Tüysüz, mumlu, genellikle oldukça sert biryıllık otsu bitkiler. Çiçekler 4−5-parçalı, tek veya yayık talkım çiçekdurumu halinde. Taç yapraklar beyaz veya mavi, dümdüz veya az girintili. Stamen (5−)8−10. Sitiluslar (3−)5, çanak yapraklarla karşılıklı. Meyve sitilusların iki katı kadar dişe sahip bir kapsül şeklinde açılır. Tohumlar çok sayıda, sivilceli.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Moenchia Ehrh., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 87.

Halk Betimi:

Tekyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “dördüzotu” ismiyle bilinir. Akdeniz bölgesi ve Güney Avrupa’da doğal olarak yetişir, Kuzey Amerika ve Avustralya’da doğallaşmıştır. Dünyada 3 tür ile temsil edilen bu cinsin tüm üyeleri ülkemizde de bulunur. İnce köklere, tüysüz zayıf gövdeye ve beyaz ya da mavi renkli çiçeklere sahip bitkilerdir. Cins ismi 18. yüzyıl Alman botanikçi Conrad Moench'e ithafen verilmiştir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Moenchia, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/browse/A/Caryophyllaceae/Moenchia/, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Keskin M (2012). Moenchia Ehrh., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 348–349.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.