Malva neglectaWallr. - Çobançöreği
Bilimsel Betim:
Biryıllık. Gövdeler yükselici ilâ dike kadar, basit setalı ve bazı yıldızsı tüylerle cılız tüylü. Yapraklar ± dairemsi, çok az derin loplu, kütdişli, cılız tüylü. Çiçekler yaprak koltuklarındaki demetlerde doğar. Ekçanak segmentleri şeritsi. Çanak yapraklar geniş üçgensi, 2−4 mm. Taç yapraklar tabanda tüylü, pembe ilâ beyaza kadar, 8−14 mm. Merikarplar cılız tüylü, pürüzsüz, bitişik kenarlar pürüzsüz.
Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, yol kenarları, atık yerler. 0−2000 m.
Kaynak:
Cullen J (1967). Malva neglecta Wallr., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 407.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çobançöreği” olarak bilinen bu tür Asya, İngiltere’de dahil olmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal yayılış gösterir. Pembe veya beyaz renkte çiçeklere sahip, yayılıcı tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar ve bozkırlar, tarlalar, yol kenarları ve atık alanlarda bulunur. Anadolu’da bu türünde dahil olduğu bazı ebegümeci türleri toplanarak ıspanak gibi yemeği yapılır.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Malva_neglecta/, Erişim Tarihi: 27.02.2016.
Uzunhisarcıklı E M (2012). Malva L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 620–621.