Linum corymbulosumRchb. Koru Keteni

Linum corymbulosumRchb. - Koru Keteni

Bilimsel Betim:

Nahif, 8−40 cm, biryıllık. Yapraklar almaşlı, şeritsi, sivri, hafif-ince pürüzlü, 1−2 cm. Çiçekdurumu gevşek, çiçeklerin hepsi belirgin saplı ve bitişik yapraklar tarafından boyca aşılmamış. Çanakyapraklar yumurtamsı, uzun-sipsivri, salgılı-kenarlı, 4−6 cm. Taçyapraklar 6−7 mm, serbest, sarı. Kapsül 2,5−3 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ormanı, kayalık dağ etekleri, çimenlikler, 0−1650 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Linum corymbulosum Reichb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 435−436.

Halk Betimi:

Ülkemizde “koru keteni” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa, Akdeniz bölgesi, Kanarya Adaları, Doğu Afrika, Afganistan, Hindistan ve Batı Pakistan’da yayılış gösterir. Boyu 50 cm’ye kadar uzayan, sarı çiçekli, tekyıllık bir bitkidir. Ormanlar, kayalık dağ etekleri, çimenliklerde ilkbaharda çiçekte görülebilirler.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=242329808, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.