Linum bienneMill. Deli Keten

Linum bienneMill. - Deli Keten

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya kısa-ömürlü çokyıllık bitkiler. Gövdeler sürünücü, yükselici veya dik, 15–50 cm, sıklıkla tabandan dallanmış. Yapraklar şeritsi, 5–15 × 1–1,5(−2,0) mm, sivri, 1(−3)-damarlı, ince. Çanakyapraklar genişçe eliptik-yumurtamsı, kısa sipsivri, cilâlı, 5–6 mm, uca kadar uzayan belirgin damarlı, yan damarlar zayıf. Taçyapraklar mavi, yaklaşık 1 cm. Sitigmalar çomaksı-ipliksi. Kapsül olgunlukta tamamen açılan, 5–6 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart–Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Çimenlikler, sabit kum tepeleri, hendekler, kayalık yamaçlar ve akarsu kenarları. 0−1900 m.

 

Kaynak:

Davis PH (1967). Linum bienne Mill., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 447.

Halk Betimi:

Ülkemizde “deli keten” ismiyle bilinen bu tür, Akdeniz Bölgesi, Batı Avrupa ve kuzeye doğru İngiltere ve İrlanda’da doğal olarak yetişir. İkiyıllık veya kısa ömürlü çokyıllık otsu bitkiler olup kuru, güneşli kireçli veya otlaklarda bulunurlar. Koyu renkte çizgilere sahip soluk mavi renkte çiçekleri olan 50 cm’den kısa bir bitkidir. Gövdesinden elde edilen lif, kumaş yapmak için kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Linum_bienne, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Linum+bienne, Erişim Tarihi: 27.02.2016.

Ekim T (2012). Linum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 612–615.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.