Festuca drymejaMert. & W.D.J.Koch Çalı Yumağı

Festuca drymejaMert. & W.D.J.Koch - Çalı Yumağı

Bilimsel Betim:

Gevşek yığınsı, sitolonlu çokyıllık. Gövdeler 70−130(−260) cm, tabanda yumrulu değil. Yaprak kınları tabana kadar açık, en alttakiler ayasız, sonunda lifler halinde çürüyen; dil saçaklı, 1,5−3 mm; ayalar yassı, (4−)6−15 mm genişliğinde, kenarları ve yüzeyi az pürüzlü. Bileşik salkım 10−30 cm, gevşek, sarkık, yayık. Başakçıklar 7−8 mm, 4−6-çiçekli. Dışkavuz zarsı, üstteki 3,6−3,9 × 1,4−1,6 mm. İçkavuz yumurtamsı-mızraksı, 4,2−5 × 1,6−1,7 mm, neredeyse sivri veya küt, belirgin 5-damarlı, az pürüzlü. Anterler kapçığın 1/2 katı kadar. Yumurtalık kılkılçıklı ilâ neredeyse tüysüze kadar.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): İbre yapraklı ve karışık ormanlar, fındık (Corylus L.) ve ormangülü (Rhododendron L.) çalılıkları, 0−1980 m.

 

Kaynak:

MarkgrafDannenberg I (1985). Festuca drymeja Mert. & W.D.J.Koch, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 408.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çalı yumağı” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkasya ve İran’da doğal olarak yayılış gösterir. 2,5 m boya kadar uzayabilen, topraküstü sürünücü gövdeli, çokyıllık otsu bir bitkidir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve ibre yapraklı ve karışık ormanlar, fındık ve ormangülü çalılıklarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Cabi E, Doğan M (2012). Festuca L. Şu eserde: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s.719–723.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.