FESTUCAL.YUMAK

TÜRLER

FESTUCAL. - YUMAK

Bilimsel Betim:

Yığınsı ya da rizomlu çokyıllıklar. Yaprak kınları açık ya da kapalı; dil saydam, sıklıkla çok kısa; ayalar katlı, içe kıvrık ya da yassı. Çiçekdurumu gevşek ya da sıkı bileşik salkım halinde. Başakçıklar saplı, yanal ± yassılaşmış, (2−)4 ilâ birkaç çiçekçikliye kadar. Eksencik çiçekçikler arasından kopar. Dışkavuzlar 2, alttaki genellikle 1-damarlı, üstteki daha geniş, genellikle 3-damarlı. İçkavuzun sırtsal yüzü genellikle yuvarlak ve omurgasız, nadiren bir omurgalı, her zaman 5-damarlı, tepede ya da neredeyse tepede aristalı ya da değil. Kapçık saydam ve 2 kirpikli omurgalı. Pulcuklar 2. Sitamenler 3. Yumurtalık dikdörtgensi ya da tersyumurtamsı. Dane dikdörtgensi-tersyumurtamsı, serbest ya da içkavuza birleşik, karın tarafında oluklu; hilum şeritsi, yaklaşık olarak dane kadar uzun, nadiren eliptik ve uzunluğunun yarısı kadar.

 

Kaynak:

MarkgrafDannenberg I (1985). Festuca L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 9: 400.

 

Halk Betimi:

Çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “yumak” ismiyle bilinir, ve Antartika hariç tüm dünyada yayılışı bulunur. Dünya üzerinde yaklaşık 664 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 22 türü (43 takson) bulunur. Kolayca büyürler ve bu sebepten dolayı toprak erozyonu kontrol programlarında sıklıkla kullanılırlar. Bazı türler süs bitkisi olarak kullanılır ve özellikle golf sahalarında çim olarak kullanılır. Oldukça besleyici olduklarından yem bitkisi olarak hayvancılıkta kullanılır. Bazen atlar için de yem bitkisi olarak kullanılırlar, ama bir tür mantar tarafından üretilen alkaloidlerin neden olduğu “yumak otu zehirlenmesi”, özellikle hamile kısraklar için bir risktir.

 

Kaynakça:

Anonim 1 (2016). http://www.finegardening.com/fescue-festuca /,Erişim Tarihi: 17.03.2016.

Anonim 2 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Festuca / ,Erişim Tarihi: 17.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Poaceae/Festuca/ Erişim Tarihi: 17.03.2016.

Cabi E, Doğan M (2012). Festuca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 719–723.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.