Euphorbia stricta L. - Katı Sütleğen
Bilimsel Betim:
Euphorbia platyphyllos’e benzer, fakat daha nahif; tüm yapraklar daha küçük; meyve daha derin 3-loplu ve yoğun silindirik-yumrucuklu; tohumlar elipsoit, 1,2−1,5 mm, kırmızımsı-kahverengi.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Ağustos.
Habitat (Yaşam Alanı): Göknar (Abies Mill.), ladin (Picea A.Dietr.), çam (Pinus L.), kayın (Fagus L.) ve meşe (Quercus L.) ormanları, kireçtaşı ve kumtaşı kayaları arasında, çimenlik yamaçlar, akarsu kenarları, nadas tarlalar ve yol kenarları, 0−2100 m.
Kaynak:
Radcliffe-Smith A (1982). Euphorbia stricta L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 593.
Halk Betimi:
Ülkemizde “katı sütleğen” olarak bilinen bu tür, Kuzey Avrupa hariç tüm Avrupa’da, Türkiye, Kafkaslar, İran ve Orta Asya’da doğal olarak yetişir. Sarımsı-yeşil çiçeklere ve meyvelere sahip tekyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ile Ağustos ayları arasında çiçeklerini açar, göknar (Abies Mill.), ladin (Picea A.Dietr.), çam (Pinus L.), kayın (Fagus L.) ve meşe (Quercus L.) ormanları, kireçtaşı ve kumtaşı kayaları arasında, çimenlik yamaçlar, akarsuların, nadas alanlarının ve yol kenarlarında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). http://www.seedaholic.com/euphorbia-stricta.html, Erişim Tarihi: 29.11.2015.
Anonim 2 (2015). http://en.hortipedia.com/wiki/Euphorbia_stricta, Erişim Tarihi: 29.11.2015.
Öztekin M (2012). Euphorbia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 414–424.