Euphorbia seguieriana Neck. subsp. niciciana (Borbás ex Novák) Rech.f. Ekin Sütleğeni

Euphorbia seguieriana Neck. subsp. niciciana (Borbás ex Novák) Rech.f. - Ekin Sütleğeni

Bilimsel Betim:

Yığın gövdeli, çokyıllık, tüysüz, mumlu, odunsu kökten gelişmiş 60 cm’ye kadar uzayan birkaç gövdeli. Gövde yaprakları şeritsi ya da dikdörtgensi-şeritsi, 10−40(−55) × 1−5(−10) mm, sivri ya da neredeyse sivri, dümdüz, kısmen derimsi. Kol-yapraklar şeritsi-mızraksı ilâ yumurtamsıya kadar. Kolcuk-yaprakları yumurtamsı-baklavamsı ilâ enine yumurtamsıya kadar, 5−15 × 5−15 mm, uç neredeyse sivri, mukronat, taban kamamsı ilâ kesiğe kadar. Kollar (5−)7−38, 5 kez çatallanmışa kadar; koltuksal kollar (0−)2−15(−50). Bezeler enine yumurtamsı, kesik, ya da boynuzsuz. Meyve üçloplu, 3−3,5 mm çapında, pürüzsüz, tüysüz. Tohumlar yumurtamsı ilâ elipsoite kadar, 2 mm, ± pürüzsüz, soluk gri, bazen kahverengimsi-benekli, ± yarı küremsi karunkulalı.

 

subsp. niciciana (Borbâs ex Novak) Rech. fil.

Gövde yaprakları genellikle yayık, neredeyse sivri; kollar (15−)20−38; koltuksal kollar 0−30(−50).

 

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Ekim.

Habitat (Yaşam Alanı): Orman, çalılık, bozkırlar, kayalık yamaçlar, akarsu kenarları, nadas tarlalar, yol kenarları, 10−1900 m.

 

Kaynak:

Radcliffe-Smith A (1982). Euphorbia seguieriana Neck., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 620.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tasmaotu” olarak bilinen bu tür, Orta ve Batı Avrupa ve Balkanlar’dan Türkiye, Kafkasya, Batı Sibirya ve Pakistan’a kadar yayılış gösterir. Dik gövdeli, küme oluşturan, uzun ömürlü bir bitkidir ve boyu 60 cm'ye kadar çıkmaktadır. Mart ile Ekim ayları arasında çiçeklerini açar, orman, çalı, bozkır, kayalık yamaçlar, akarsu kenarları, nadas alanlar, yol kenarlarında yetişir. Bitkinin tüm parçaları yutulduğu taktirde çok zehirlidir. Sütlü özsuları gözde ve deride tahrişe neden olabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://www.shootgardening.co.uk/plant/euphorbia-seguieriana-subsp-niciciana, Erişim Tarihi: 29.11.2015.

Anonim 2 (2015). http://tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=8388, Erişim Tarihi: 29.11.2015.

Öztekin M (2012). Euphorbia L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 414–424.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.