Euphorbia pannonica Host (=Euphorbia nicaeensis All. var. lasiocarpa (Boiss.) Radcl.-Sm. & Govaerts ) Macar sütleğeni

Euphorbia pannonica Host (=Euphorbia nicaeensis All. var. lasiocarpa (Boiss.) Radcl.-Sm. & Govaerts ) - Macar sütleğeni

Bilimsel Betim:

Euphorbia macroclada Boiss.’ya benzer (özellikle var. lasiocarpa), fakat yığınsı; gövde yaprakları genellikle ± dikdörtgensi, küt; bezeler kesik; siyatyum (çanak) lopları tüysüz veya kirpikli, hafiçe daha küçük (3−4 mm çapında); meyveler sıklıkla yoğun cılız tüylü.

 

var. lasiocarpa

Gövdeler genellikle az sayıda, ± dik, gürbüz, genellikle 20 cm’yi aşan.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (Yaşam Alanı): Karaçam ormanı, çalılık, bozkır, kireçtaşlı kaldırımlar, nehir kenarları, 0−1800 m.

 

Kaynak:

Radcliffe-Smith A (1982). Euphorbia nicaeensis All., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 616617.

Halk Betimi:

Ülkemizde “macar sütleğeni” olarak bilinen bu tür, Orta ve Doğu Avrupa, Balkanlar, Türkiye, Kafkasya ve Güney Rusya’da doğal olarak yetişir. Yeşilimsi-sarı renkte çiçeklere sahip, 20 cm boyunu geçen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve karaçam ormanı, çalılıklar, bozkırlar, kireçtaşlı kaldırımlar ve nehir kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Euphorbia_nicaeensis, Erişim Tarihi: 22.01.2018.

Öztekin M (2012). Euphorbia L., In: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 414-424.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.