Dianthus calocephalus Boiss. Güzel Karanfil

Dianthus calocephalus Boiss. - Güzel Karanfil

Bilimsel Betim:

Çokyıllık 30−70 cm uzunluğunda. Yapraklar şeritsi, uzun-sipsivri, (1−)2,5(−4) mm genişliğinde. Bırakteler derimsi, yumurtamsı-dikdörtgensi, yüreksi, kapitulumdan daha kısa. Bırakteoller 4, Çanak uzunluğunun ½’sinden daha kısa, derimsi, soluk, yumurtamsı, kılçıklı, kenarları zarımsı. Çanak yapraklar 16−20 × 3−4,5 mm, alt yarısında en geniş; dişler 4−6 mm, şeritsi, mukronat. Taç yaprak ayası 4−5 mm, kırmızı, dişli, dikencikli.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Kum tepeleri, volkanik ve kireçtaşlı yamaçlar, step, açık ormanlık alanlar, kayalıklar, 400−2300 m.

 

Kaynak:

Reeve H (1967). Dianthus calocephalus Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 129.

Halk Betimi:

Ülkemizde “güzel karanfilolarak bilinen bu tür, Türkiye, Balkanlar ve Transkafkasya’da doğal olarak yetişir. Boyu yaklaşık olarak 70 cm’ye kadar uzayabilen, şeritsi yapraklı ve kırmızı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Eylül ayları arasında çiçeklenir ve kum tepeleri, volkanik ve kireçtaşı yamaçlar, bozkırlar, orman açıklıkları ve kayalıklarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=1458/, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Hamzaoğlu E (2012). Dianthus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 333–337.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.