DIANTHUS L. - KARANFİL
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, nadiren küçük çalılar. Yapraklar dar, parallel-damarlı. Çiçekler tek veya talkım çiçekdurumları şeklinde ya da top başlı çiçekdurumlu. Bırakteoller (ekçanak pulları) 2-çok, hemen hemen çanak üzerinde yatık. Çanak tüpsü, ne zarımsı birleşik damarlı ne de birleşik damarlı değil, 5-dişli. Taç yapraklar uzun-tırnaklı, dümdüz, dişli veya saçaklı fakat hiç ikiye yarık değil, tırnaklar yok. Sitamenler 10. Sitiluslar 2. Kapsül 4 diş ile açılır. Tohumlar kalkansı, hilum yüz tarafında.
Kaynak:
Reeve H (1967). Dianthus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 99.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu, nadiren yarı çalımsı bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “karanfil” ismiyle bilinir. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir, birkaç türü ise Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’ya kadar uzanır. Dünyada yaklaşık 300 türü ve ülkemizde 71 türü (86 takson) bulunur.
“Dianthus” adı Yunanca "Dios (Zeus-Yunan mitolojisinde gök tanrısı)" ve "anthos (çiçek)" kelimelerinden gelmekte olup “tanrı Zeus’un çiçeği” anlamındadır ve bu isim ilk kez milattan önce yaşamış ünlü Yunan botanikçi Theophrastus tarafından belirtilmiştir. Karanfil türleri, beyaz, pembe, sarı ve kırmızı tonlarında, çok çeşitli çiçek şekilleri ve işaretleri ile bahçe kullanımı ve çiçekçilik için binlerce çeşit üretmek için yoğun şekilde yetiştirilmekte ve melezleştirilmektedir.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Dianthus, Erişim Tarihi: 29.12.2015.
Hamzaoğlu E (2012). Dianthus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 333–337.