Crocus olivieri J. Gay - Hırçın Çiğdem
Bilimsel Betim:
Kormus tunika zarsı, tabanda kaba paralel liflere ayrılmış ya da tamamen ve kaba lifli. Yapraklar 1–4(−5), çiçeklerle aynı zamanda oluşan (sinantus). (1,5−)2−5(−7) mm genişliğinde. Profil (ön yaprak) yok. Bırakteoller mevcut, bırakte ile eşit ya da hafifçe daha kısa. Çiçek örtüsü boğazı sarı, tüysüz ya da havlı; segmentler 1,5−3,5 × 0,4−1,2 cm, küt ilâ neredeyse sivriye kadar, sarı ilâ turuncu-sarıya kadar, dıştakiler bazen çizgili ya da dış yüzünde kahverengimsi veya morumsu. Filamentler 3−7 mm, sarı, tüysüz; anterler 6−15 mm, sarı. Sitilus nahif, sarı ilâ turuncuya kadar renkte 6−15 dala bölünen.
Çiçeklenme zamanı: Şubat–Nisan.
Habitat (yaşam ortamı): Açık kayalıklar ya da yeşillik alanlar, aydınlık ormanlar, 500–1400 m.
subsp. olivieri
Çiçek örtüsünün dış segmentleri genellikle lekesiz; sitilus yaklaşık 6 dala bölünmüş.
Kaynak:
Mathew B (1984). Crocus olivieri Gay, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 427.
Halk Betimi:
Ülkemizde “hırçın çiğdem” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Makedonya, Güneydoğu Romanya, Güney Bulgaristan, Arnavutluk ve Yunanistan’da yayılış gösterir. Sarımsı-turuncu renkte çiçeklere sahip soğanlı (kormuslu) çokyıllık otsu bir bitkidir. Tabandan gelişen 1−5 arasında ince ve şerit şeklinde yaprakları vardır. Şubat ve Nisan ayları arasında çiçek açar ve genellikle kayalık veya çimenlik yerler, ışıklı koruluklarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9404/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Yüzbaşıoğlu S İ (2012). Crocus L. Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 530–534.