Corylus avellana L. var. avellana L. Fındık

Corylus avellana L. var. avellana L. - Fındık

Bilimsel Betim:

Geniş uzayan çalılar (6 m’ye kadar), kahverengimsi-gri, pürüzsüz kabuklu. Genç sürgünler sarımsı-gri, tüylü veya salgılı-havlı. Yapraklar yumurtamsı ilâ genişçe yumurtamsıya kadar, 5−12 × 3−10 cm, 6−9 çift damarlı, iki kez testeredişli ve kısmen küçük lopçuklu, uçta aniden sipsivri ve tabanda yüreksi, üstte koyu yeşil ve hafifçe havlı, altta soluk yeşil ve havlı. Yaprak sapları 0,5−2,5 cm, salgılı kıllı. Sitipullar dikdörtgensi-yumurtamsı, küt, tüylü. Sitamenli amentumlar 9 cm’ye kadar, genişçe yumurtamsı bırakteli. İnvolukrum fındıktan çoğunlukla daha kısa veya nadiren daha uzun, ortaya kadar veya biraz daha fazla bölünmüş, bir veya her iki yüzeyinde de genellikle düzensizce dişli veya derince dilimli, altta saplı-salgılı. Fındık neredeyse küremsi veya yumurtamsı, aniden daralan uçlu, 10−22 × 9−16 mm, 2−8 kümeler halinde veya bazen tek.

 

var. avellana L.

Involukrumun iki tarafı üzerinde de dilimli, genellikle fındıklardan daha küçük.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat(−Mart).

Habitat (yaşam ortamı): Geniş yapraklı yaprak döken ormanlar (meşe−gürgen−kayın) veya karışık ormanlar (kayın−köknar veya ladin), karaçam orman açıklıkları, yalancı maki nehir kenarları, nehir yatakları, 20−1700 m.

 

Kaynak:

Yaltırık F (1982). Corylus avellana L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 687.

Halk Betimi:

Ülkemizde “fındık” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye, Kafkasya ve Kuzeybatı İran’da doğal olarak yayılış gösterir. 6 metreye kadar uzayabilen genişçe yayılan bir çalıdır. Fındık Avrupa, Türkiye, İran ve Kafkasya’da ticari amaçlı bahçelerde yetiştirilir. Tohum çekirdekleri çiğ veya kavrulmuş şekilde yenir ve aynı zamanda ezme haline getirilirekte tüketilir. Fındığın dünya üzerindeki en büyük üreticisi büyük bir farkla Türkiye, özellikle Ordu ilidir. Dünya çapında yapılan üretimin 650.000 ton fındık üretimi yaparak yaklaşık % 75'ini oluşturur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Corylus_avellanal/, Erişim Tarihi: 07.02.2016.

Aksoy N (2012). Corylus L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 219.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.