Carduus adpressus C.A.Mey. - Tomara
Bilimsel Betim:
Çokyıllık (ilk senede nadiren çiçeklenen), 20−100 cm, neredeyse tüysüz veya tüylü. Gövde genellikle geniş açılı-kanatlı, üçgensi düz veya loplu; loplar kısa dikencikli kenarlı, yukarıda hafifçe dallanmış. Gövde yaprakları derince az teleksi, birincil bölmeler sıklıkla birbirini örten, genişçe yumurtamsı ve kısa 2−3-loplu ilâ dikdörtgensi ve eşit olmayan az teleksiye kadar varyasyon gösteren, uçlar ve kenarlar kısa ve zayıfça dikencikli, alt yüzey gri-kaba tüylü ilâ zayıfça örümcekağsı veya neredeyse tüysüz. Çiçekdurumu sapları uzun, 4−20 cm, çıplak ve üst taraf kaba tüylü. Kapitulum neredeyse tek. İnolukrum küremsi, zayıfça yünsü tüylü ilâ neredeyse tüysüze kadar, 17−22 mm uzun, filariler tedricen kiremitvari, tamamı genellikle basık, dıştakiler dar dikdörtgensi, uçta sadece 1 damarlı, oldukça küt ve kısa dikenli-mukronat, ortadakilerle benzer fakat daha dar ve neredeyse sivri, içtekiler kuruzarsı ve şeritsi–bizsi. Taç yapraklar zigomorf, mor, 17−20 mm. Kapçıklar (meyveler) 4−5,5 mm; sorguç 12−14 mm.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.
Habitat (yaşam ortamı): sulu çayırlar, otlaklar, kayalık yamaçlar ve sırtlar, genellikle 1800−2600 m.
Kaynak:
Davis PH (1975). Carduus adpressus C.A.Mey., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 428.
Halk Betimi:
Ülkemizde “tomara” ismiyle bilinen bu tür, Bulgaristan, Türkiye ve Batı Kafkasya’da yayılış gösterir. Mor çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar uzayabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ile Ağustos ayları arasında çiçek açar ve sulu çayırlar, otlaklar, kayalık yamaçlar ve sırtlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). http://e-ecodb.bas.bg/rdb/en/vol1/Caradpre.html, Erişim tarihi: 14.11.2017.
Arabacı T (2012). Carduus L., Şu eserde; Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 122–125.