Barbarea vulgarisR.Br. subsp. vulgaris Nicarotu

Barbarea vulgarisR.Br. subsp. vulgaris - Nicarotu

Bilimsel Betim:

Tüysüz ikiyıllık veya çokyıllık otlar. Gövdeler dik, sıklıkla dallanmış, 30−40 (veya daha fazla) cm. Alt yapraklar (2−)3−5 çifler halinde yanal yaprakçıklı, ve daha büyük, yumurtamsı-dikdörtgensi, kütdişli, tepe yaprakçıklı. Gövde yaprakları yumurtamsı-gövdeyi saran, derince dişli ilâ az teleksiye kadar. Taç yapraklar sarı, 6−8 mm. Silikva yayık, sıklıkla kıvrık, 15−30 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Nehir kenarları, bataklıklar, 1250 m’ye kadar.

Halk Betimi:

Ülkemizde “nicarotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Sarı renkli çiçeklere ve tabanda rozetlenmiş parlak ve koyu yeşil renkli yapraklara sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen ikiyıllık veya çokyıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve nehir kenarları ve bataklıklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Barbarea_vulgaris, Erişim Tarihi: 04.02.2018.

Anonim 2 (2018). https://gobotany.newenglandwild.org/species/barbarea/vulgaris/, Erişim Tarihi: 04.02.2018.

Bağcı Y (2012). Barbarea W.T.Aiton, Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 259–261.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.