Arabis novaVill. Tıfıl kazteresi

Arabis novaVill. - Tıfıl kazteresi

Bilimsel Betim:

Biryıllık otsu bitki. Gövdeler yükselici veya dik, 8−30 cm. Tabanda yapraklar tersyumurtamsı-kaşıksı, kütdişli veya dişli. Gövde yaprakları ± sıkı, dikdörtgensi-mızraksı, kulakcıklı, dümdüz veya dişli. Taç yapraklar beyaz, 3−4,5 mm. Meyveli çiçekdurumu ekseni kıvrımlı. Çiçek sapları çanakla eşit veya daha uzun, meyvede kalınlaşmış. Silikvalar ± silindirik, dik-yayılan, 30−45 × 1−1,5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): Taşlık yerler, 800−2400 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1965). Arabis nova Vill., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 428.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tıfıl kazteresi” olarak bilinen bu bitki, Avrupa, Türkiye, Kıbrıs, Kafkasya, İran, Batı Suriye, Türkistan ve Afganistan’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ayında çiçek açar ve taşlık yerlerde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). http://en.hortipedia.com/wiki/Arabis_nova, Erişim Tarihi: 27.12.2015.

Mutlu B (2012). Arabis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 256−258.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.