ARABIS L. - KAZTERESİ
Bilimsel Betim:
Otsu bitkiler. Tüyler basit, iki eşit parçalı veya dallanmış-yıldızsı. Alt yapraklar genellikle rozet şeklinde, saplı veya sapsız; üst yapraklar sapsız. İçteki çanakyapraklar kısmen veya belirgin kesecikli. Taç yapraklar beyaz, sarımsı (özellikle kuruduğunda), pembe veya menekşe. Filamentler şeritsi, tırnaksız. Yumurtalık 20−60 tohum taslaklı. Meyve yassı silikva. Sitilus kısa, stigma ± top başlı. Yalancı perde ince. Tohumlar her bir gözde tek sıralı (Türkiye’deki türlerde), kanatlı veya kanatsız.
Kaynak:
Cullen J (1965). Arabis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 422.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ükemizde “kazteresi” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde geniş bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 110 türü ve ülkemizde 21 türü (22 takson) bulunur. Beyaz, sarımsı, pembe ya da menekşe renginde çiçeklere sahiptirler. Bazı türleri özellikle “kazteresi (Arabis alpina L.) bahçeler içinde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çoğu türü ise yabani ot olarak kabul edilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Arabis, Erişim Tarihi: 27.12.2015.
Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Arabis/ Erişim Tarihi: 27.12.2015.
Mutlu B (2012). Arabis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 256−258.