Anemone nemorosaL. Ak Dağlâlesi

Anemone nemorosaL. - Ak Dağlâlesi

Bilimsel Betim:

Anemone blanda Schott & Kotschy’dan farklı olarak, üst tarafta tüysüz involukrum yaprakları, daha az sıklıkla dar eliptik tepaller ile daha büyük ve daha az cılız tüylü yapraklarla ayrılır.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ormanlar, yaklaşık 100 m.

 

Kaynak:

Davis PH, Coode MJE, Cullen J (1965). Anemone nemorosa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 136.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ak dağlâlesi” olarak bilinen bu tür, Türkiye ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Yıldız şeklinde, tek, beyaz çiçekler oluşturan otsu çokyıllık bir bitkidir. İlkbaharın ortasında çiçeklenme gösterir. Ak dağlalesi bahçelerde ve parklarda süs bitkisi olarak kullanılmak üzere yetiştirilir. Bitki, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar için toksik olan zehirli kimyasallar içerir. Bitkinin tüm parçaları “protoanemonin” (insanlarda deri iltihabına neden olan bir madde) içerir, bu madde şiddetli deri ve gastrointestinal rahatsızlığa neden olabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://www.gardenia.net/plant/anemone-nemorosa-wood-anemone, Erişim Tarihi: 24.04.2017.

Anonim 2 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Anemone_nemorosa /, Erişim Tarihi: 24.04.2017.

Anonim 3 (2017). https://www.rhs.org.uk/Plants/1243/Anemone-nemorosa/Details /, Erişim Tarihi: 24.04.2017.

Tuğ GN (2012). Anemone L.,  Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 772–773.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.