ANEMONEL. - DAĞLALESİ
Bilimsel Betim:
Çokyıllık otsu bitkiler. Sıkapoz, 3 ± dilimli (nadiren dümdüz) yapraklı dairesel involukrum hariç çıplak, dairesel veya tek çiçeklerden uzak. Çiçek örtüsü aktinomorf, tekserili, segmentler (tepaller) 5-daha çok, taçyapraksı. Balözü bezleri yok veya bazen gelişmemiş dış sitaminotlar tarafından salgılanan balözlü. Kapçıklar (meyveler) çok sayıda, bazen çok uzun sorguçsu sitiluslu.
Kaynak:
Davis PH, Coode MJE, Cullen J (1965). Anemone L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 134.
Halk Betimi:
Ülkemizde “dağlalesi” ismiyle bilinen bu bitki, dünyanın ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 172 türü ve ülkemizde 7 türü (8 takson) bulunur. Çokyıllık ve yumrulu olan bu bitkilerin değişik renklerde gösterişli çiçekleri vardır. Bunun yanı sıra, Dağlalesinin süs bitkisi olarak birçok kültür formu vardır. Cins ismi Yunan mitolojisinde “rüzgar tanrısı” anlamına “anemoi” kelimesinden türetilmiştir. Avrupa’da köylüler ise ekinlerini böcek zararlıları ve hastalıklardan ve kötü şanstan korunmak için bu bitkiyi yanlarında bulunduruyorlardı. Çin ve Mısır kültürlerinde, renklerinden dolayı hastalığın simgesi olarak görülüyordu. Aynı zamanda birçok Doğu kültüründe kötü şansın sembolüdür.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Anemone, Erişim Tarihi: 24.04.2017.
Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/anemone /, Erişim Tarihi: 24.04.2017.
Anonim 3 (2017). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Ranunculaceae/Anemone/, Erişim Tarihi: 24.04.2017.
Tuğ GN (2012). Anemone L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 772–773.