Alyssum simplexRudolph (Syn: Alyssum minus (L.) Rothm. var. minus ) Kır kuduzotu

Alyssum simplexRudolph (Syn: Alyssum minus (L.) Rothm. var. minus ) - Kır kuduzotu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 25 cm’ye kadar. Yapraklar tersmızraksı veya tersyumurtamsı-kaşıksı. Salkımlar sıkı, 15 cm’ye kadar, dallar, eğer mevcutsa, dışa yönelen (divergent) veya yükselici. Çanakyapraklar dökülücü. Taçyapraklar yavaş yavaş daralan, derin girintili veya dümdüz, 0,4−0,9 mm genişliğinde. Meyveler eşit veya eşit olmayan şekildeki büyük veya küçük yıldızsı tüylerle kaplı monomorfik tüy örtülü; çenetler ± eşit olmayan bir şekilde şişmiş. Sitiluslar 0,71,3 mm, sert, tüylü. Meyve tüyleri eşit ışınlı. Tohumlar kanatlı, kanatçık (0,2−)0,3−0,4 mm genişliğinde.

 

Çiçeklenme zamanı: NisanHaziran.

Habitat (yaşam ortamı): Açık alanlar, çalılıklar, 1002600 m.

 

Kaynak:

Dudley TR (1965). Alyssum minus (L.) Rothm., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 381.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kır kuduzotu” olarak bilinen bu bitki, Yunanistan, Ege Adaları, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’da yayılış gösterir. Bozulmuş alanlarda erken ilkbaharda çiçek açan, boyu 25 cm’yi aşmayan, çok küçük sarı çiçeklere sahip olan tekyıllık otsu bir bitkidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.easterncoloradowildflowers.com/Alyssum%20parviflorum.htm, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=748, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Mutlu B (2012). Alyssum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 249−256.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.