ALYSSUML.KUDUZOTU

TÜRLER

ALYSSUML. - KUDUZOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllıklar. Yıldızsı tüylü ve sıklıkla pulsu veya hemen hemen pulsu; nadiren basit setalı. Yapraklar basit, dümdüz, dökülücü, şişkin tabanlı. Çiçekdurumu salkım, yalancı şemsiye, bileşik salkım veya neredeyse şemsiye şeklinde. Çanakyapraklar dik, serbest, tek morfolojili veya iki biçimli ve kaynaşık görünür, kesecikli veya fincansı çanaklı değil. Taçyapraklar sarı veya bazen beyazımsı. Uzun filamentler tek veya çift kanatçıklı ya da kanatçıksız. Balözleri (nektarlar) kısa filamentlerin her tarafında. Silikulalar açılan veya açılmayan tipte, gözler 1−8-tohumtaslaklı, hemen hemen uçta veya belirgin yanal pilasentalı; çenetler yassı veya şişmiş. Tohumlar sıklıkla zamklı.

 

Kaynak:

Dudley TR (1965). Alyssum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 362.

Halk Betimi:

Tekyıllık ve çokyıllık bitkilerden veya (nadiren) küçük çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “kuduzotu” ismiyle bilinir.  Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir, en yüksek tür çeşitliliği Akdeniz bölgesindedir. Dünyada yaklaşık olarak 207 türü ve ülkemizde 99 türü (110 takson) bulunur. Bu bitkiler küçük sarı veya beyaz çiçek kümelerinden oluşurlar.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Alyssum, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://dictionary.reference.com/browse/alyssum, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Brassicaceae/Alyssum/, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.