Allium jubatumJ.F.Macbr. Sülün Soğanı

Allium jubatumJ.F.Macbr. - Sülün Soğanı

Bilimsel Betim:

Soğan yumurtamsı, 0,8−1,5 cm çapında; dış tunikalar siyah. Gövde 15−40 cm, nahif. Yapraklar daralan yarı silindirik, 2−3 mm genişliğinde, kanallı, içi boş silindirik, çok çizgili, gövdeden daha kısa. Sıpata zarsı, 10−12 mm, yumurtamsı, kısaca sipsivri, çabukkıvrılan. Şemsiye küremsi, 1,5−2(−2,5) cm çapında. Çiçek sapları 2−3 mm, tam olarak eşit değil. Çiçek örtüsü dikdörtgensi-çansı; bölmeler 6 mm, dıştakiler mor, kısa sert tüylü, dikdörtgensi ve neredeyse küt, içtekiler beyazımsı, uçları mor, dikdörtgensi-kaşıksı, oldukçaküt, üstteki kısımlar küçük dişli, ibikli. İç filamentler tabanda kirpikçikli, orta uzantılar kısa yandakiler uzamış, hafifçe taşkın. Kapsül 3−4 mm, soluk kahverengi, kalıcı çiçek örtüsünden daha kısa.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Kalkerli kayalıklar, 200−1000 m.

 

Kaynak:

Kollmann F (1984). Allium jubatum Macbride, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 191.

Halk Betimi:

Ülkemizde “sülün soğanı” olarak bilinen bu tür, Bulgaristan’ın orta kesimlerinde ve Türkiye’nin kuzey batısında yayılış gösterir. 40 cm’ye kadar uzayan mor çiçeklere sahip çokyıllık soğanlı bir bitkidir. Mayıs ile Haziran ayları arasında çiçeklenir ve genellikle kalkerli kayalıklarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9001/, Erişim Tarihi: 21.02.2016.

Koyuncu M (2012). Allium L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 30–44.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.