SENECIO L. - KANARYAOTU
Bilimsel Betim:
Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık dik gövdeli otsu bitkiler. Yapraklar dümdüz veya 1−2-az teleksi. Çiçekdurumu genellikle yalancı şemsiye, bazen kapitulum tek veya salkımlar halinde. Kapitulum heterogam ve ışınsal, veya homogam ve tablamsı; dilsi çiçekler dişi, tüpsü çiçekler erdişi. Çiçek tablası yassı veya dışbükey, çıplak. İnvolukrum silindirik veya çansı; filariler 1-serili, birbirine kenetli ve çoğunlukla kenarlar zarımsı; ek bırakteler (kalikulus bırakteleri: düzensiz bir şekilde involukrumun altına bağlı ve genellikle filarilerden küçük ek bırakte serileri) mevcut veya yok. Çiçekler (Turkiye’deki türlerde) sarı veya turuncu, tüpsü taçlar 4−5-loplu. Kapçıklar (meyveler) neredeyse silindirik, damarlı, gagasız. Sorguç az pürüzlü tüylü.
Kaynak:
Matthews VA (1975). Senecio L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 145.
Halk Betimi:
Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kanaryaotu” ismiyle bilinir ve neredeyse tüm dünya çapında yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 1587 türü ve ülkemizde 28 türü (31 takson) bulunur. Sarı, yeşil, mor, beyaz ve mavi renkli çiçeklere sahiptirler. Bazı türleri doğal biyositler (özellikle alkaloidler) üretir ve kendisini yemek isteyen hayvanları caydırmak ya da öldürmek amacıyla kullanırlar. Cins ismi Latince’de “yaşlı adam” anlamına gelen “senecio” kelimesinden türetilmiştir, yani meyvelerinde bulunan beyaz tüyler yaşlı bir adamın saç ve sakallarına benzetilerek bu isim verilmiştir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Senecio, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Senecio//, Erişim Tarihi: 22.01.2016.
Budak Ü (2012). Senecio L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 199–201.