Senecio vernalisWaldst. & Kit. Kanaryaotu

Senecio vernalisWaldst. & Kit. - Kanaryaotu

Bilimsel Betim:

Dik biryıllık, gövdeler (4−)10−40(−70) cm. Gövdeler ve yapraklar genellikle örümcekağsı, yaşlandıkça tüysüzleşen. Taban yaprakları yumurtamsı ilâ dikdörtgensiye kadar, genellikle az teleksi, sıklıkla dişli ilâ az teleksi loplu, saplı; orta ve üst taraf gövde yaprakları birbirine benzer ve gövdeyi sarıcı. Kapitulum ışınsal, 1,5−2,5 cm genişliğinde, gevşek yalancı şemsiye şeklinde doğar. İnvolukrum ± fincansı; filariler 3−8 mm, mızraksı, tüysüz, sıklıkla siyah uçlu. Ek bırakteler (kalikulus bırakteleri) 1,5−2,5 mm, şeritsi, genellikle siyah uçlu. Dilcikler 5−9(−13), sarı, 5−10(−12) mm. Kapçıklar (meyveler) 1,5−3 mm, yatık-tüylü. Sorguç 4−7 mm, beyaz.

 

Çiçeklenme zamanı: (Şubat−)Mart−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kumlu ve atık alanlar, tarlalar, kayalık yamaçlar, 0−3000 m.

 

Kaynak:

Matthews VA (1975). Senecio vernalis Waldst. & Kit., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 166.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mart ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve kumlu ve atık alanlar, tarlalar ve kayalık alanlarda yetişir. Kanaryaotu inekler ve atlar için zehirli etkilere sahiptir. Karaciğere zarar verecek ve kansere sebep olabilecek “pirolizidin alkaloidler” adında bir kimyasal maddeler içerir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Senecio_vernalis, Accessed, Erişim Tarihi: 22.01.2016.

Budak Ü (2012). Senecio L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 199–201.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.