POPULUSL.KAVAK

TÜRLER

POPULUSL. - KAVAK

Bilimsel Betim:

Yaprak döken ağaçlar. Tomurcuklar az ya da çok sayıda eşit olmayan pullu, çoğunlukla reçineli ve ıtırlı. Yapraklar almaşlı, şeritsi ilâ baklavamsı-yumurtamsıya kadar, düz, dişli, testere dişli ya da loplu, uzun ve kısa sürgünler üzerinde çoğunlukla iki biçimli. Yaprak sapı uzun, silindirik ya da yassı. Çiçekler ikievcikli, rüzgarla tozlaşan, yaprakların uzamasından önce görülen, silindirik, genellikle sarkık saplı tırtılsı; her çiçek saplı, fincan-şekilli tablalı ve dişli veya derin kesikli bırakte ile taşınan. Sitamenler çok sayıda. Yumurtalık sapsız, sitilus kısa, dallı sitigmalı. Kapsül 2(−4)-çenetli. Tohumlar küçük, çok sayıda, püsküllü.

 

Kaynak:

Browicz K & Yaltırık F(1982). Populus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 716.

Halk Betimi:

Yaprak döken bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “kavak” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımküre’de doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 98 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 8 türü (14 takson) bulunur. Çiçeklerinin tırtıl biçimindeki yapısı bu cinsin en karakteristik özelliğidir. Kavak ağacının ahşabı hafif ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Söğüt ağaçları gibi esnek, meşe kadar dayanıklıdır ve meşenin aksine ağırlığı önemli derecede azdır. Antik Yunanlılar kavak ağacından kalkan yaptılar. Orta Çağ boyunca da kalkan yapımı için kullanılmaya devam etti. Kavak ağacı, yüksek esnekliği nedeniyle kar kayağı (snowboard) dolgusu olarak, ayrıca davul ve elektro-gitar yapımında kullanılır. Kağıt üretiminde de yaygın olarak kullanılır. Yüksek tannik asit içeriğinden dolayı kabuğu Avrupa'da deri tabaklamada kullanılmaktadır. Kavak, özellikle Rönesans döneminin başlarında İtalya'da panel tabloları için kullanılan en yaygın ahşaptı. Ünlü Mona Lisa tablosu ve diğer en ünlü İtalyan tabloları kavaktan yapılmıştır. Ağacın ahşabı beyaz veya sarımtırak bir renge sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Populus /, Erişim Tarihi: 02.08.2016.

Anonim 2 (2016) https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=populus /, Erişim Tarihi: 02.08.2016.

Anonim 3 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Salicaceae/Populus//, Erişim Tarihi: 02.08.2016

Mataracı T (2012) Populus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 838.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.