Populus nigraL. Kara Kavak

Populus nigraL. - Kara Kavak

Bilimsel Betim:

Geniş taçlı, 30(−35) m’ye varan ağaçlar. Ağaç kabuğu kalın, eski odunların üstü siyahımsı, derince yarıklı. Tomurcuklar kırmızımsı-kahverengi, ± tüysüz ama yapışkan. Genç sürgünler silindirik, uzunlamasına çizgili değil, ilk başta sarımsı-kahverengi, daha sonra yeşilimsi. Yapraklar 5−10(−12) × 4−8(−15) cm, koyu yeşil ve cilalı, yaprak sapı civarında bezesiz, yarı şeffaf kenarlı. Uzun sürgünlerin yaprakları büyük, geniş üç-köşeli veya üç-köşeli, genellikle uzunluğundan daha geniş, tabanda kesik ya da yuvarlak, sivri, küt dişli. Kısa sürgünlerin yaprakları daha küçük, baklavamsı-yumurtamsı, genişliğinden daha uzun, tabanda kamamsı, belirgin sipsivri, çok küçük oymalı-dişli. Yaprak sapı 3−6 cm. Tırtılsı meyveler (amentumları) 16 cm’ye kadar. Kapsül yumurtamsı, 2−çenetli.

 

subsp. nigra

Genç sürgünler, yapraklar, yaprak sapları ve genç tırtılsıların orta damar bölgesi tüysüz.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Nehir yatakları, akarsu kenarları, dere kenarları, 160−1400 m.

 

Kaynak:

Browicz K & Yaltırık F(1982). Populus nigra L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 719.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kara kavak” olarak bilinen bu tür, Orta ve Güney Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya, Kafkasya ve Kuzeybatı Afrika’da doğal olarak yetişir. Siyah kavak, 30 m'ye kadar ulaşan orta veya uzun boylu yaprak döken bir ağaçtır ve nadiren 40 m boyuna ulaşır. Bu bitkinin yaprakları ve sürgünleri tüysüz olup ağaç kabuğu gri-kahverengi renkte, kalın ve oyukludur. Mart ile Nisan aylarında çiçeklerini açar, nehir yatakları, akarsu ve dere kenarlarında yetişir. Kolay üretilebilen bir bitki olduğundan yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Çit bitkisi olarak ve dere kenarlarında sıklıkla yetiştirilir. Ayrıca kereste üretimi için yetiştirilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Populus_nigra /, Erişim Tarihi: 05.08.2016.

Anonim 2 (2016) https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=populus+nigra /, Erişim Tarihi: 05.08.2016.

Mataracı T (2012) Populus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 838.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.