SALICACEAE - SÖĞÜTGİLLER
Bilimsel Betim:
Yaprak döken ağaçlar veya çalılar. Yapraklar almaşlı veya nadiren karşılıklı, basit, sitipullu. Çiçekler tek eşeyli, ikievcikli, bırakteli. Amentumlar dik ya da asık. Bırakteler düz veya derin kesikli. Çiçek örtüsü çanaksı disk veya 1−2 balözü bezi ile temsil edilir. Sitamenler 2−çok. Yumurtalık üstdurumlu, tek gözlü, 2 ya da 4 çevresel pilasentalanmalı; tohumtaslağıçok sayıda. Meyve 2-kapaklı kapsül. Tohumlar tohumtaslağı sapından (göbek bağı) itibaren uzun ipeksi tüylü.
Kaynak:
Davis PH (1982). Salicaceae, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 694.
Halk Betimi:
Yaprak döken ağaçlar veya çalılardan oluşan“Söğütgiller ailesi” dünya çapında yayılış gösteren bitkilerdir. Söğüt ve kavak bu ailenin en tanınmış üyeleridir. Çiçeklerinin tırtıl biçimindeki yapısı bu ailenin en karakteristik özelliğidir.Tıbbi bakımdan, Söğütgiller ailesi ağrı kesici, iltihap önleyici, kanama durdurucu ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Aspirinin temel içeriği olan “popülin, salisin ve metil salisilat” adlı maddeler bu ailenin üyelerinden elde edilir. Bu özellikler ağaçların iç kabuğunda en güçlüdür, ancak yapraklarda da mevcuttur. Aspirin gibi, söğütgiller ailesi ateş, baş ağrısı, artrit ve iltihabi durumlarda, özellikle idrar yollarının tedavisinde kullanılır. Kabuktan alınan bir şerit, yara üzerine yapıştırılırsakanamayı durdurucu ve antiseptik olarak etki eder. Ayrıca içeriğindeki etken maddelerin solucanları atma özelliği vardır. Bilimsel çalışmalar, uzun süreli bir tonik olarak kullanıldığında, aspirinin kalp hastalığı ve kolon kanseri riskini önemli ölçüdeazaltabileceğini göstermiştir.Söğüt çayının da aynı potansiyele sahip olup-olmadığı konusundadaha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak yüksek miktarda Aspirin ya da söğüt kullanımı mide astarını tahriş edebilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016)https://www.wildflowers-and-weeds.com/Plant_Families/Salicaceae.htm/, Erişim Tarihi: 02.08.2016.
Anonim 2 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Salicaceae/, Erişim Tarihi: 02.08.2016.