PEDICULARISL.KESGEROTU

TÜRLER

PEDICULARISL. - KESGEROTU

Bilimsel Betim:

Çokyıllıklar, nadiren ikiyıllıklar ya da biryıllıklar, yarı parazit. Yapraklar almaşlı, karşılıklı ya da dairesel, az teleksi ya da 1−2-derin teleksi. Çiçekler tepede bırakteli başak-benzeri salkımlarda. Çanak tüpsü ilâ yumurtamsıya kadar, ± iki dudaklı, 5-loplu. Taç iki dudaklı, morumsu, sarı ya da beyaz; üst dudak miğfersi, gagalı veya değil; alt dudak 3-loplu. Sitamenler 4; anterler mukronat veya değil, tüysüz; filamentler tüysüz ya da ülgerli. Kapsül yassılaşmış; tohumlar çok sayıda, ağsı ya da kostalı.

Halk Betimi:

Çokyıllık, nadiren ikiyıllık veya tekyıllık yarı parazit otsu bitkilerden oluşan bu cins, ülkemizde “kesgerotu” ismiyle bilinir, ve çoğunlukla çok nemli kuzey ılıman bölgelerde doğal olarak yetişir. En yüksek çeşitliliği Doğu Asya’dadır ve sadece Çin’de 352 türü bulunur. Dünyada yaklaşık olarak 484 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 11 türü (14 takson) bulunur. Morumsu, sarı veya beyaz renkli çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016) https://en.wikipedia.org/wiki/Pedicularis /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.

Anonim 2 (2016) http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orobanchaceae/Pedicularis/ /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.

Anonim 3 (2016) https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=pedicularis /, Erişim Tarihi: 22.09.2016.

Özbek M U (2012) Pedicularis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 657-658.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.