MYAGRUML.ÜÇODA OTU

TÜRLER

MYAGRUML. - ÜÇODA OTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık, tüysüz, mumlu renkli bitkiler, sarı veya soluk krem çiçekli ve basit yapraklı. Çanak açık, hafifçe kesecikli. Taçyapraklar dikdörtgensi, kesik veya uçlarda yuvarlak. Filamentler genişlememiş. Yumurtalık 2-tohumtaslaklı; sitigma belirgin olmayan top başlı. Meyve çiçeksapları oldukça gürbüz, içi boş, sıkıca gövdeye doğru yatık. Meyve olgunlukta açılmayan veya açılması zor, tersyüreksi ve oldukça oldukça belirgin çıkıntılı, 1−2-tohumlu; gaga yanlamasına yassılaşmış. Kökçük sırta dayalı. Monotipik.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Myagrum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 348.

Halk Betimi:

Ülkemizde “Üçoda otuolarak bilinen bu cins Orta ve Güney Avrupa, Türkiye, Batı Suriye, Kafkasya, Kuzey Irak ve İran’da doğal yayılış gösterir. Dünyada sadece tek türü bulunur. Tüysüz, sarı veya soluk krem çiçekli biryıllık otsu bir bitkidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://www.theplantlist.org/browse/A/Brassicaceae/Myagrum/, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Mutlu B (2012). Myagrum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 289.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.