Myagrum perfoliatumL. Üçoda otu

Myagrum perfoliatumL. - Üçoda otu

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 20−60 cm, gevşek çiçekdurumuna doğru orta üst bölümde sert (gergin) dallarla dallanmış. Yapraklar dümdüz, dikdörtgensi veya tersmızraksı, gövdeyi saran, kulakçıklı, uçta yuvarlak veya sivri. Taçyapraklar 4−5 mm. Meyve çiçeksapı 3−5 × 2 mm. Meyve 6−8 × 5 mm, 3−gözlü; üst ikisi (meyvenin omuzları) boş (mezokarp ve ekzokarp arasındaki hava cepleri), alttaki tek (nadiren iki) tohumlu.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Yol kenarları ve ekili araziler, 0−1000 m.

 

Kaynak:

Hedge IC (1965). Myagrum perfoliatum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 1: 348.

Halk Betimi:

Ülkemizde “üçoda otu” olarak bilinen bu cins Orta ve Güney Avrupa, Türkiye, Batı Suriye, Kafkasya, Kuzey Irak ve İran’da doğal yayılış gösterir. Dünyada sadece tek türü bulunur. Mavimsi-yeşil gövdeli, tüysüz, sarı veya soluk krem çiçekli biryıllık otsu bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında yol kenarları ve ekili arazilerde çiçekte görülebilirler. Myagrum perfoliatum, nohut, kanola, fasulye, bezelye ve mercimek gibi geniş yapraklı bitkilerin ekili olduğu tarlaların ciddi bir yabani otu olarak kabul edilir. Tarim bitkileri ile rekabet ederek, ürün verimini % 50’ye kadar azaltabilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). http://texasinvasives.org/plant_database/detail.php?symbol=MYPE, Erişim Tarihi: 28.12.2015.

Mutlu B (2012). Myagrum L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 289.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.