MERCURIALISL.AĞCA OTU

TÜRLER

MERCURIALISL. - AĞCA OTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık, ikievcikli veya çok nadiren tekevcikli otsu bitkiler. Yapraklar karşılıklı, basit, kütdişli-testere dişli. Sitipullar kâğıdımsı. Erkek çiçekler neredeyse-sapsız, genellikle kümeler halinde uzun-çiçek saplı koltuksal başaklarda. Çanak lopları 3, serbest, çenetsi; tabla yok; sitamenler 6−20, filamentler serbest. Dişi çiçekler tek veya az sayıda koltuksal neredeyse sapsız veya saplı kümeler halinde; Çanak loplar 3, serbest veya tabanda bitişik, kiremitvari; tabla 2 ipliksi salgı bezli; yumurtalık 2-gözlü, her gözde 1 tohumtaslaklı; sitilus 2, serbest. Meyve yarılan (regma), 2-kapaklı, perdeden açılan. Tohumlar karunkulalı.

 

Kaynak:

Radcliffe-Smith A (1982). Mercurialis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 569.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “ağca otu” ismiyle bilinir ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada 14 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 3 türü (3 takson) bulunur. İnce yapılı tekyıllık otlar ve uzun ömürlü rizomlu (köksaplı) veya odunsu bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Mercurialis_(plant)/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Euphorbiaceae/Mercurialis/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Öztekin M (2012). Mercurialis L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 424.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.