Mercurialis annua L. Parşen

Mercurialis annua L. - Parşen

Bilimsel Betim:

Biryıllık, tüysüz veya neredeyse tüysüz bitki. Gövdeler 5−50 cm, çok dallanmış, tabandan 2’ye dallanmış. Yapraklar yumurtamsı ilâ eliptik-mızraksıya kadar, 1−7,5 × 0,3−3,5 cm, küt dişli−testeredişli, dişler genellikle seyrek kirpikli; yaprak sapları 0,1−1,5(−4) cm. Sitipullar yumurtamsı-üçköşeli, l(−2) mm. Erkek çiçekdurumları 2−9 cm. Erkek çanak lopları soluk sarı-yeşil, yarı saydam. Dişi çiçekler her eksende 1−4, kısa çiçek saplı. Yumurtalık ve meyve az ya da çok yumrucuklu (tüberküllü), her yumrucuk sert uçlu. Meyve 3−4 mm genişlikte. Tohumlar yumurtamsı, gri, parlak, çok küçük pürüzlü-yumrucuklu, 2 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat−Temmuz.

Habitat (Yaşam Alanı): Kireçli yamaçlar, çam (Pinus L.) ormanları, frigana, atık yerler, 0−1100 m.

 

Kaynak:

Radcliffe-Smith A (1982). Mercurialis annua L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 569.

Halk Betimi:

Ülkemizde “parşen” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da doğal olarak yetişir. Soluk sarı-yeşil çiçeklere ve karşılıklı dizilmiş oval yapraklara sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen, tekyıllık otsu bir bitkidir. Şubat ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, kireçli yamaçlar, çam ormanları, frigana ve atık yerlerde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Mercurialis_annua/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.

Öztekin M (2012). Mercurialis L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 424.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.