Mercurialis perennis L. Köpek Marulu

Mercurialis perennis L. - Köpek Marulu

Bilimsel Betim:

Az ya da çok havlı veya neredeyse tüysüz, rizomlu çokyıllık, genellikle kuruduğunda şiyahlaşan. Gövdeler 15−40 cm, basit. Yapraklar yumurtamsı-eliptik ilâ eliptik-mızraksıya kadar, 2−8(−12) × 0,5−4 cm, genellikle gövdenin alt kısmında pul benzeri, kütdişli-testere dişli, kirpikli; çiçek sapları 0,5−2 cm. Sitipullar üçköşeli-mızraksı, 2 mm. Erkek çiçekdurumu 3−10 cm. Erkek çanak lopları soluk yeşil. Dişi çiçekdurumları 1−5(−7) cm, az çiçekli. Yumurtalık ve meyve aynı oranda havlı. Meyve 5−7 mm genişliğinde. Tohumlar küremsi, kahverengimsi, parlak, ince ağsı-buruşuk, 3 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart.

Habitat (Yaşam Alanı): Ormanlar, 850−900 m.

 

Kaynak:

Radcliffe-Smith A (1982). Mercurialis perennis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 570.

Halk Betimi:

Ülkemizde “köpek marulu” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa, Türkiye, İran, Cezayir ve Kafkasya’da ormanlık alanlarda yetişir. Karakteristik olarak, ormanlık alanların tabanında ve çalıların altında yoğun, geniş halılar oluşturur. Yeşil renkte ve belirgin olmayan çiçeklere sahip, çokyıllık otsu bir bitkidir. Mart ayında çiçek açar. Oldukça zehirli bir bitkidir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Mercurialis_perennis, Erişim Tarihi: 22.01.2018.

Öztekin M (2012). Mercurialis L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 424.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.