MELILOTUS(L.) Mill.TAŞ YONCASI

TÜRLER

MELILOTUS(L.) Mill. - TAŞ YONCASI

Bilimsel Betim:

Biryıllık ya da çokyıllık otsu bitkiler. Yapraklar üç yaprakçıklı, saplı, yaprakçıklar dişli; sitipullar dümdüz ya da dişli. Çiçekdurumu uzamış bir salkım halinde, özellikle de meyvede. Çanak neredeyse eşit 5 dişli. Taç kalıcı, beyaz (bazen morumsu uçlu), ya da daha yaygın olarak sarı. Meyve ± olgunlukta açılmayan, kısa, taşkın ve yüzeyi motifli, 1–5 tohumlu. Çoğu türü kuvvetli kumarin kokar.

 

Kaynak:

Chamberlain DF (1970). Melilotus L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 448.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya ikiyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde yaygın olarak “taş yoncası” ismiyle bilinir. Avrupa ve Asya kökenlidir, günümüzde ise tüm dünyada yayılışı bulunmaktadır. Dünya’da yaklaşık 22 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 11 türü (11 takson) bulunur. Dokularında "kumarin" bulundurduğu için “güzel kokulu” bir bitki olarak bilinir. Genellikle yeşil gübre olarak kullanılan taş yoncası, toprağa ekilerek topraktaki nitrojen ve organik madde düzeyini arttırabilir. Özellikle ağır topraklarda derin köklere sahip olduğu için değerlidir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Melilotus/, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/melilotus/, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Melilotus/, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Keskin M (2012). Melilotus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 477–478.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.